Faworki

Tłusty Czwartek za pasem, wiec jak już zapowiadaliśmy zaczynamy produkcję ?

Na pierwszy rzut Faworki lub w niektórych rejonach Polski chrust.
faworki

Legenda faworków

Legenda głosi, że powstanie faworków to czysty przypadek. Młody, nieuważny cukiernik miał przez przypadek wrzucić do rozgrzanego oleju wąski pasek ciasta na pączki i tak właśnie powstał ten słynny przysmak.

Zawsze, gdy wchodzę do cukierni to zadzwiają mnie ich ceny. Jest to zazwyczaj ok 9 – 10 zł za 200g pudełeczko.
Z poniższego przepisu wyszło mi niespełna 400g a koszt to poniżej 5 złotych… dodatkowo czas ich zrobienia to 25 min (łącznie z usmażeniem).
faworki

Przepis

Przepisy naszych Babć mówiły również, że ciasto na faworki powinno być dobrze „ubijane wałkiem”, tak aby powstały na nich charakterystyczne „bąbelki”. Ciasto z Thermomix nie potrzebuje takich dodatkowych aktywności, już proces wyrabiania ciasta na tyle dobrze napowietrza ciasto, że wystarczy je rozwałkować, wyciąć i wrzuć na rozgrzany olej. ?

 

faworki

Nasze faworki pochodzą z poniższego przepisu jednak wykonane w standardowy sposób.

faworki
Sprawdź ten pyszny przepis znaleziony na Cookidoo®: Faworki – róże https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl-PL/r52308
faworki