Faworki
Tłusty Czwartek za pasem, wiec jak już zapowiadaliśmy zaczynamy produkcję
Legenda faworków
Legenda głosi, że powstanie faworków to czysty przypadek. Młody, nieuważny cukiernik miał przez przypadek wrzucić do rozgrzanego oleju wąski pasek ciasta na pączki i tak właśnie powstał ten słynny przysmak.
Z poniższego przepisu wyszło mi niespełna 400g a koszt to poniżej 5 złotych… dodatkowo czas ich zrobienia to 25 min (łącznie z usmażeniem).
Przepis
Przepisy naszych Babć mówiły również, że ciasto na faworki powinno być dobrze „ubijane wałkiem”, tak aby powstały na nich charakterystyczne „bąbelki”. Ciasto z Thermomix nie potrzebuje takich dodatkowych aktywności, już proces wyrabiania ciasta na tyle dobrze napowietrza ciasto, że wystarczy je rozwałkować, wyciąć i wrzuć na rozgrzany olej.
Nasze faworki pochodzą z poniższego przepisu jednak wykonane w standardowy sposób.