Beza Pavlova

Po faworkach, pączkach i innych ostatkowych pysznościach przyszedł czas zastanowić co zrobić z … białkami, a w zasadzie masą białek. Można je oczywiście zamrozić i teraz korzystać z nagromadzonych zapasów ? Tak więc jest i ona i poleca się na każdą okazję – BEZA PAVLOVA.

Beza to w opinii wielu osób najbardziej wykwintny i „luksusowy” deser. A w cukierniach potrafi też kosztować „luksusowo”. Pytanie dlaczego? Bo w zasadzie wykonanie jego to maksymalnie 10 minut (w tym 7 minut ubijają się białka). No dobra piecze sie 1.5h, ale to już jakby nie nasza robota .. Raczej nie może nie wyjść. Nawet jak się pokruszy, czy popęka to nikt na to nie zwraca uwagi, bo jak mówią beza ma smakować, a nie wyglądać ?

Najlepsza z bitą śmietaną lub w połączeniu jeszcze z serkiem mascarpone. Beza przyjmie do siebie każdy owoc. Nie tylko sezonowe truskawki i borówki. Pysznie smakuje z ananasem i brzoskwiniami z puszki albo poprostu z granatem.

No i na koniec może trochę historii. Beza to najsłynniejszy tort bezowy na świecie. Nazwa tego tortu, jak być może wiecie, pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Historia mówi, że został wymyślony specjalnie dla niej podczas jej pobytu w Perth w 1926 lub 1929 roku. Miał go przygotować szef kuchni hotelu Esplanade, gdy został przez Pawłową poproszony “o coś lekkiego”. Szef kuchni, zainspirowany baletową spódniczką zaproponować miał ponoć bezę z puszystą śmietaną.

Sprawdź ten pyszny przepis znaleziony na Cookidoo®: Pavlova z truskawkami https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl-PL/r214511