Kurczak generała Tso
Po wczorajszym niedzielnym obiadku, na który serwowaliśmy wyśmienite kotlety pożarskie dziś proponujemy coś bardziej wyrafinowanego, a mianowicie Kurczaka generała Tso.
Nie wiem czy wiecie, ale jest to najpopularniejsze danie na wynos w amerykańsko – chińskich restauracjach, i w zasadzie w ogóle nie jest znane w Chinach ..
Na początek kilka słów wyjaśnienia, bo historia tego dania jest dosyć skomplikowana.
Jego nazwa pochodzi od generała Tso Tsung-t’ang, pochodzącego z prowincji Hunan.
Przyjmuje się, że nazwa potrawy ma swoje korzenie w prostym daniu z kurczaka z prowincji Hunan, a jej określenie „Zuongtang” nie odnosi się do imienia i nazwiska generała, a do sali konferencyjnej, w której obradowali jego przodkowie – tam właśnie miał być podawany słynny drób.
Kluczowym składnikiem tego dania jest panierka z mąki kukurydzianej, dodatkowo sos sojowy i ocet ryżowy, który dodajemy do marynaty.
Więcej szczegółów znajdziesz na platformie Cookidoo
Sprawdź ten pyszny przepis znaleziony na Cookidoo®: Kurczak generała Tso https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl-PL/r146457