Zakwas żytni na chleb

Zakwas na chleb żytni nastawiłem wczoraj – a już od dziś pięknie pracuje ?

Przepis na zakwas żytni na chleb jest mega prosty…

Mieszamy dokładnie mąkę żytnią z ciepłą wodą . Możemny to zrobić w słoiku lub innym naczyniu.

Wodę z mąką mieszamy w równej proporcji tj. np. 70g mąki żytniej i 70g wody (37st C)

Dokarmiamy zakwas co 12h wodą i mąką (po 70g) by już za 5 dni upiec pierwszy chleb żytni na zakwasie 🙂

Przepis na zakwas żytni jest pod tym linkiem: https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r253587
Przepisów na taki chlebek jest całkiem sporo na Cookidoo 🙂
https://cookidoo.pl/search/pl?query=%C5%BCytni%20zakwas%20chlebowy&countries=pl

Spróbujcie sami 🙂