Chleb portugalski Pao de agua
Celebryta wśród domowego pieczywa. Król chlebów prosto z południa! Miękki, a jednocześnie chrupiący! Pyszny portugalski chleb
Przepis znajduje się na portugalskim cookidoo.
[EDIT] Przepis jest już dostępny na polskim Cokidoo – LINK DO PRZEPISU TUTAJ
Jak go odnaleźć?
Wchodzimy w zakładkę „filtry”, szukamy nagłówka: kraj/ region, po czym zaznaczamy „Portugalia” i w polu wyszukiwania wpisujemy „Pao de agua”
Wciskamy „Rozpocznij gotowanie” i krok po kroku wykonujemy przepis.
Nie znacie portugalskiego? Spokojnie, my też nie! 🙂
Chleb składa się z 4 składkików:
- Woda
- Mąka
- Drożdże (15g)
- Sól
Po wymieszaniu wody i mąki zostawiamy zawartość na 40 minut w naczyniu miksującym.
Po tym czasie dodajemy drożdże i sól i wyrabiamy 6minut.
Zostawiamy na 2 godziny w naczyniu miksującym (lub misce).
Zostawiamy na 2 godziny w naczyniu miksującym (lub misce).
Wykładamy na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 55 minut.
Sposób uformowania bochenka pokazany jest na filmiku na ekranie Thermomix 'a 🙂
Ja włączam pieczenie z funkcją pary (można włożyć naczynie żaroodporne z wodą do piekarnika).
W połowie czasu pieczenia przykrywamy chleb arkuszem papieru do pieczenia (żeby się nie przyrumienił zbyt mocno).
Wyjmujemy, studzimy i delektujemy się do bólu;)
Gotowi na podróż do Portugalii?
SMACZNEGO! lub lepiej po portugalsku „desfrute de sua refeição” 😉